hehOo!!^^

::it's ALL abOut LIFE:: as life is toO shOrt to fOrget Our prEciOus mOments, lets stOrie mOrie then! (^-^)

Tuesday, 28 June 2011

12 June 2011

hari ini sedar subuhku awal....risau terlewat barangkali....=))
semue ade di umah kecuali famili akak i, sbb ade beberapa projek phD nye perlu diuruskan di JB...
berdebo2 jantung ni....brg semue dah siap pack smlm, jadi xperlu risau psl brg...^^
maka jam 11.30am smp la di KLIA tingkat 5 kaunter M...
muke blur2 kat mane nk tggu ni....
dtg2 xkenal sesape then ternmpak la beg andalusia travel yg warne cute biru kuning uh,
ok sure kat sini!hee~

setelah lunch wiz my family, mkn kfc pon xlalu.....=.=
solat jamak qasa duloo kat KLIA sementare abg2 i g dgr taklimat n amek kn passport, huaa..terbalek lak kan!!><...
kalo nk dgr taklimat nnt rushing plak nk solat...hee~

then, masuk la bhgn imegresen...leh plak tiket mak tercicir!!nerves agaknye.....seb bek jmp balek,lol~
naek tren semue....make smp lah d gate C1...dgn jemaah2 yg ber beg kuning biru....=D
yeayyy, dah nk terbangni, naek saudi airline..wooott~
time ni mmg xkenal sesape la kan, so just duk dgn mak ayah je kat ruang menunggu....:))

jeng3....,jam 2.30pm,gate opening!
no sit, 59 means duk antare bhgn tgh plane dgn bhgn blkg...
duduk2 je....teros pamugari yg cun melecun bagi tissue refreshing kat passenger...
tp xbukak pon, syg....wahaa~
then dpt jus semue, sementara tggu dorg hntr mknn berat layan la citer CARS
giler best woo arab saudi...byk giler citer2 bombastik dlm uh...
tgah syok ni...aleh2 mak sound...katenye::

'' ieyqa....org nak pegi umrah ni...tgok ni haa video umrah, dgn org ngaji ni..tengok kartun plak die..."
hahahha, kene sejibik, padan muke!#.#
(tapi degil gak g tgok cars.....ceyt!)

well, dinner time!
mkn best nih....spegetti lauk ikan...ahahha~
then, pamugari pon serve tea n coffee....di isi penuh cwn kecil sy uh dgn tea...
dlm kpale duk pk..nak minum ke x tea ni...td kat kfc dah minum tea..kang sembelit lak...
tetibe...
plane bergoncang kuat, without any warning from pilot...ingatkan langgar awan ke ape...but plane terus brgoncang kuat, smp mknn berterabur atas lantai, pamugari duk di sit dgnt teko tea yg xtau ke mane...
dan semue penumpang menjerit allahu akbar!!!
detik cemas.....
ya Allah...dlm hati ni dah pk mcm2 dah...xdpt ke aku smp ke tanah suci-MU ya Allah...smbil turut melaungkan Allahuakbar!
hampir seminit juge bertarung....seminit mcm kejap, tp dlm tu Allah je la yg tau....
alhamdulillah...kembali tenang....tea dlm cwn i dah kosong...tumpah di baju mak...cian mak...
agaknye mmg Allah xbg i minum tea tu...=)
dulang bersepah di lantai plane...

u knoe what happen?
rupenye plane ktorg di tiup angin monsun barat daya, time tuh tgh rentas selat...
dorunk kater plane jatuh hmpir 14000 kaki ke bwh...
alhamdulillah semuenye slmt.....~





*bersambung....

Sunday, 26 June 2011

mukadimmah~

apabila manusia itu merasakan terlalu banyak dia memberi, asyik memberi memberi dan terus memberi tanpa menerima...sehingga terdetik di hatinya, bila pulak dia akan menerima??
teruskanlah memberi wahai hamba yg kerdil ini...
kerana tangan yang memberi itu lebih baik daripada yang menerima....
sedang kita manusia terlalu banyak menerima nikmat daripada Allah S.W.T. dan terlalu sedikit kita berikan pada-Nya jika dibandingkan dgn apa yg kita terima...~renungan bersama..=)

Thursday, 9 June 2011

Maksiat yang menghancurkan Kehidupan~

waahhhhh lalaa..lame giler tinggalkan blog ini!
tiada kekuatan or erti kater laen, malas la kan utk menulis blog...ehee~
xde citer menarik sgt utk dikongsikan....
Duk umah mkn tido tgok tb,wat keje umah, window shopping, kua dgn kekawann..tu  je kot...=P

tapi kali ini....ade storie best!
akhirnye, buku pemberian encek SA telah sy buka...
punye lah carik masa yang sesuai utk bace...
at last, arini bukak gak...

buku nih sebenarnye disarankan oleh seorg sahabat i di upm..
die mmg hantu buku...
tanye je buku ape, mostly semue die dah bc...
yg best part nyer die minat buku motivasi dan inspirasi...
same minat tuhhh...
so bole la borrow2 and share ilmu yg ade dgn sahabat ni, best au borak2 dgn die...hehhehe~

Tajuk buku tu ialah... "Aku Terima Nikahnya"

pergghhh, dgr tajuk mst pk...aik nak kawen dah ker???aiyok!kantoiii~
heheehe, sbnrnye buku nih bukan semestinye utk org yang dah nk kawen...
sbb isi kandungan die mmg sgt berguna au, sedikit sbyk utk dijadikan panduan bagi mereka yang sudah mule ingin mengenal cinta..=)
penulis buku ini, Hasrizal Abdul Jamil boleh kate bg i...seorg contoh khalifah Allah yg berkaliber...
beliau merupakan imam masjid di Ireland...
dan juga penceramah pgram2 di sane..
soooo, beliau ade selitkan isi2 kandungan ceramah beliau yg disampaikan mostly kpd pelajar di luar negara...kire umo2 cam i la gak...sesuai la kan utk bacaan golongan mude mudi cam i,ohoho~ prsn aje...^-^

byk isu-isu yang bole dijadikan teladan dan nasihat-nasihat berguna utk golongan remaja masa kini...
so, ade gak la godeh2 blog org laen tentang beberapa isu yg dibincangkan oleh Ustaz Hasrizal..antaranya isu maksiat....

check this out!
http://feryco.com/maksiat-yang-menghancurkan-kehidupan