hehOo!!^^

::it's ALL abOut LIFE:: as life is toO shOrt to fOrget Our prEciOus mOments, lets stOrie mOrie then! (^-^)

Monday, 15 August 2011

best woo lagu ni, layan aje~

http://www.youtube.com/watch?v=TT2ZAf-LTys&feature=related
tapi cam salah je lirik nyer....=.=
**dirimu menyalakan sebuah erti**...bukan 'menyalahkan' kowt..^^''
kalau tak silap la..heheehe

berbaik sangka!=)

pinjam gambar mamat ni main boxing,ahahha

Bismillahirahmanirahim...:)


hari ni plan lepak umah ciqa main game Wii...giler syok!!
kepenatan nih main golf, archery, hiking, bowling dll dengan penuh semangat...
sampai gelak menangis tuu, dahsyat!!aahahha..

seryesly lagi best dari playstation ouh...
terbaik punya, kalau main kuda, dengan kita kita skali kena melompat konon2 cam naik kuda betul la,...=P
have a lot of fun after penat giler balik kerja td, thanx ciqa!!!><

ok, back to our topic..
berbaik sangka ni adalah salah satu sifat terpuji yang di tuntut dalam Islam,.
subahanallah..
disebabkan keadaan dan masa,


serta muhasabah diri yang semakin berkurang,
i terlupa tentang nilai berbaik sangka..
astagfirullahalazim,...

tahu tak,
berbaik sangka ni memang banyak kelebihannya
salah satunya hati kita akan tenang,
jiwa jadi tenteram,
dan hidup sentiasa happy!(^-^)

dan disebabkan i tak berbaik sangka la,
i jadi cam tak berapa nak tenang la berbandaing orang lain yang tenang..
sebelum ni,
semua alasan i anggap hanyalah demi untuk menutup kesalahan..
segala penjelasan hanyalah sebagai putar belit cerita yang mempermainkan perasaan i..
orang yang i agungkan kat kawan2 kerana sifatnya yang menghormati wanita dan Islam
rupanya hanyalah propaganda untuk menutup kesalahannya,
nak menguji kita kononnya...
itulah tanggapan i pada orang lain...
hah, kan dah tak tenang, padan muka..=)

jadi,
tak salah rasanya kalau i perbetulkan diri dan mula bersangka baik kan3 ^^
supaya hati kembali tenang..
dan hidup kembali ceria...yeayyyy!!

apa pun orang nak cakap pasal kita,
itu hak mereka...
nak kata kita ni penguin ke, arnab ke, anjing ke erkk??!
nak kata baik ke, nak kata buruk ke pasal kita
bersabar je...yang penting orang tu gembira...
Allah tu kan Maha Mengetahui.. =))


kita hanya perlu teruskan berbaik sangka...
satu hari nanti kita akan sedari kesilapan kita..
mungkin dulu kita cetek pengalaman,
mungkin sekarang kita buta dek mainan perasaan..
lalu tersungkur di pertengahan jalan..
tapi akan datang pasti kita akan celik pengetahuan..
sedar akan kesilapan diri ini...dan
berdiri teguh meneruskan kehidupan
menjadi insan yang lebih baik dari semalam..

sekian saja,
nak sambung main game tennis pulak!
even penat giler main game ni, kerah tenaga ni, tapi best wooo untuk hilangkan tekanan minda, cewah!hehhehe

wassalam

Sunday, 14 August 2011

anda wanita serba boleh???=)

Bismillahirahmanirahim...

wow, hari ni dah masuk 15 Ramadhan...kejap aje rasanya dah separuh bulan kita umat Islam menunaikan ibadah puasa...(^-^)
such a nice day today in Kuala Lumpur!!
i am having a great time here with my family and friends...
tapi dalam hati siape aje yang tahu kn...*sengih2 bajet muke cool,woottt~

Adakah anda pernah digelar sebagai wanita serba boleh??
alaa, macam super woman lakonan Nasha Aziz uh...wink wink!
nak jadi cerita pernah lah beberapa kali i digelar wanita serba boleh oleh rakan2 tercinta
konon-konon macam berkebolehan melakukan pelbagai tugas
yang wanita lain macam kurang boleh lakukan...
kembang jap
perasan tak perasan x??ahaha..=P

mustahil lah...=)
apa pun i nih tetap manusia biasa
ada je benda benda yang i tak boleh buat...
kalau boleh buat pun belum tentu sehebat pakar di luar sana
cuma i diberi kelebihan oleh Maha Pencipta iaitu
cepat belajar sesuatu benda baru!hee~

walau apa pun...
adakah i perlu makan??
ya, i juga perlu makan cari duit untuk isi perut sama je macam orang lain..

adakah i perlu belajar??
ialah...sure lor i juga perlu laksanakan tuntutan fardhu kifayah..

adakah i perlukan seorang lelaki??
jawapan untuk ini pon, yes! sbb i pun perlukan teman sehidup semati untuk berkongsi kasih & sayang
gurau senda, gelak ketawa, dan sedih hiba...

haaa, jadi maksudnya i bukanlah seorang yang hebat...atau pun superwoman!
i adalah insan biasa...
jadi, semoga tiada insan yang meletakkan harapan terlalu tinggi pada i
takut esok lusa kalau lah tak capai tahap tu
huru-hara jadinya maa....

okie, sampai sini je lah dulu...
SELAMAT BERIBADAH DI BULAN MULIA INI!!(^-^)
~chill out~

Tuesday, 9 August 2011

Imam dan Makmum

assalamualaikum...
rasenye belom terlambat untuk ana ucapkan salam Ramadhan buat teman yg membaca nukilan...=)

fuhh, kali ni nak gune ana anta la pulak..tukar mood cikit di bulan yang mulia ni....hee~
alhamdulillah..
semalam suda malam ke-9 kita menunaikan ibadah terawih, satu2 nya sunat yang hanya terdapat di dalan bulan istimewa iaitu Ramadhan al-Mubarak!
hari ini, terawih ana bertemankan bonda tercinta yang gagah berdiri di sebelah bersama menunaikan solat tahiyatul masjid hinggalah ke witir terakhir..
di dalam kusyu' mengaminkan doa tok imam...
terselit di fikiran..adakah ramadhan akan dtg...ibuku masih akan berdiri disebelahku.......

Setelah selesai solat isya', terawih pula!!(^-^)
seronok berimamkan ustaz yang sangat merdu alunan ayat-ayat suci al-Quran, terasa terlalu pantas solat 8 rakaat berlalu beserta witir...
namun,
sering ana dengarkan lontaran kata-kata kurang senang dari makmum..
apabila imam tersasul membaca ayat-ayat suci al-Quran di dalam solat seperti kelmarin.
adalah kurang wajar bagi ana,
untuk kita mengutuk seorang imam yang hanya terlupa sepotong dua ayat di dalam solat jemaahnya,
yang mana kita belum mampu menghafal senaskah al-Quran sepertinya.., benarkan? =)

sebagai manusia biasa,
terlupa itu kan perkara biasa...
sebab takde manusia yang sempurna di atas muka bumi ini...
ianya juga mengajar..
walau setinggi mana pon kita berada...
kita masih memerlukan antara sesama manusia...

ketika seorang imam terlupa potongan ayat,
maka masih ade bilal dan makmum yang harus tampil membetulkan bacaan tersebut
ini dibenarkan di dalam solat..
apabila direnungkan, ianya melahirkan sifat rendah diri dalam diri ana...
tak kira pangkat umur mahu pun harta,
Allah sentiasa mengingatkan kita tentang sifat2 terpuji..
untuk saling mengingati...
saling menasihati..
dan sentiasa merendah diri..

yang mana feveret ana???hehehhe



Monday, 8 August 2011

Hajaratul Aswad

semue pon tau kan hajaratul haswad adalah batu syurga yang Allah turunkan ke muka bumi ni...
lalu diperintahkan oleh-Nya utk diletakkan di sisi kiri multazam, pintu Kaabah..

hajarul-aswad................Islamic Picture Album.........mohammedashrafpa@gmail.com.........irimbiliyam...Jpeg.jpgbatu ni kisahnya semasa diturunkan, warna adalah sgt putih berseri dgn memancarkan cahaya yg sgt bersinar...lalu pancaran cahaya itu ditanda dan dijadikan sempadan tanah haram pada setiap penjuru Kaabah...

tapi skunk ni kalau tgok, btu ni dah jadi hitam...
kerana byknya dosa manusia yg mencium batu ini...

utk menciumnya sgt la mencabar..
terutama golongan lelaki yg gagah perkasa beresak2 utk mendptkn peluang menciumnya..
kami kaum Hawa perlu beratur di sblh kanan setentang multazam supaya tidak tersepit antara kaum Adam.

tapi, al-maklum je ler mak2 arab sama org Iran, mak aih...
xmampu nk lawan bsr dorang..
Namun, pada pndapat saya...tiada yang mustahil jika Allah mengizinkan hamba-Nya mencium batu syurga ni kan? *=)
 apa yang anda perlukan hanyalah---->

Semangat & kesungguhan
disebabkan terlalu ramai yang merebut peluang menciumnya, maka perlu ada determination untuk bertahantanpa berputus asa..mgkin kali pertama mencuba tak berjaya, tapi jangan patah semangat untuk cube lagii....a

Kesabaran
ni yang paling penting kowt! kalau tak cukup kesabaran..maka akan tewas dipertengahan jalan..semasa kali kedua sy mencuba utk cium...bertarung seorang diri kerana ayah ditarik kebelakang oleh org negro yg besar..uhuhu..dah ada depan mata je batu tu, tapi ditarik kebelakang, maka i terus gagahkan diri dengan kudrat dan sekalung kesabaran yg ada untuk masuk semula mendekati batu tersebut...berkat kesabaran sgt berbaloi!!

Doa yang specific
1st time doa, i cume mintak Allah berikan kesepatan buatku untuk mencium hajaratul aswad...i berdoa dgn penuh pengharapan...tapi memikirkan mak i yg dah dihimpit dahsyat di blkg, i mengalah untuk terus mencuba...
kali kedua mencuba pada hari terakhir di Mekah jam 3.30 pagi, ku berdoa pula ''semoga Kau izinkanlah aku mencium hajaratul aswad-Mu ini pada umrah kali ni, di waktu dan ketika ini ya Allah Yang Maha Berkuasa...''

alhamdulillah syukur....
my parent & i diberi kesempatan oleh Allah taala utk mencium hajaratul aswad, Allahuakbar...tiada kata yang mampu menggambarkan perasan kami...harum dan mewangi! =)))

Friday, 1 July 2011

Jeddah.....=D

ok, back to storiiee...

destinasi pertama ialah Jeddah...
smp2 aje jam dah tunjukkn kol 1.00 pagi...waktu mlysie lah...hee~
mase mak aih, mate seryes ngantuk giler...
dpt tau lak dah kol 1 pagi an, lagi la menjadi2 mate ni...

smp di terminal airport Jeddah, ktorg ni dah cam tunggang langgang, dgn xkenal sesape kn..
pastu xde org dtg menjempot, pasal dorg ahli2 mutawwif ni xbole msuk kwsn airport..
maka,
dgn tindakan pantas ayah Ima (yg mase ni mmg xkenal n xsngke akn jadi kwn baek di Mekah!!<3)
jmp la 2 bus yg betul utk kami naiki...
bygkn bus beratur deret mcm kat pudu raye,
syukur lor terus jmp bus yg betul dr byk2 tu...







well done!
then, smp di luar airport...
maka mutawwif pon naek la bus kami...
alamakkkkk..mutawwif nye indonesia lor...
jadi sleng dilek pon slang seberang lah...reda je la
time tu semue kepenatan duk dlm flight 9 jam...
semue pon cam dgr xdgr...
yg ingat mase tu katenyer...
"iya, nama saya Mara Ganti bin................xingt,:P"
"panggilnya Ust. Mara pon bole...bukan Marah ya, nnt pakcik dgn makcik ingat sy marah pulak..." smbil tersengih...
yg tu je la ingt psl lawak...huu~
yg berbaju kelabu kecik molek tu plak, Ust. Alamsyah...die jage bus 1, klako orgnye, ckp Melayu bole tahan fasih..

smp di pekan Jeddah....
semue kedai tutup..
kedai gelap gelita hanye bersuluhkn lampu jalan dan masjid berdekatan..
fuisyooo..awal giler tutup, baru kol 8.30pm..bior ler....#.#

elok je jam 9pm, mase tgh mkn di tepi gerai...
tetibe org ramai giler bukak balek kedai dorg, terus terang benderang bandar Jeddah dgn crowded people...woOO!~

rupenye dorg akan tutup kedai setiap kali time solat, tabik spring lah!!^-^


Tuesday, 28 June 2011

12 June 2011

hari ini sedar subuhku awal....risau terlewat barangkali....=))
semue ade di umah kecuali famili akak i, sbb ade beberapa projek phD nye perlu diuruskan di JB...
berdebo2 jantung ni....brg semue dah siap pack smlm, jadi xperlu risau psl brg...^^
maka jam 11.30am smp la di KLIA tingkat 5 kaunter M...
muke blur2 kat mane nk tggu ni....
dtg2 xkenal sesape then ternmpak la beg andalusia travel yg warne cute biru kuning uh,
ok sure kat sini!hee~

setelah lunch wiz my family, mkn kfc pon xlalu.....=.=
solat jamak qasa duloo kat KLIA sementare abg2 i g dgr taklimat n amek kn passport, huaa..terbalek lak kan!!><...
kalo nk dgr taklimat nnt rushing plak nk solat...hee~

then, masuk la bhgn imegresen...leh plak tiket mak tercicir!!nerves agaknye.....seb bek jmp balek,lol~
naek tren semue....make smp lah d gate C1...dgn jemaah2 yg ber beg kuning biru....=D
yeayyy, dah nk terbangni, naek saudi airline..wooott~
time ni mmg xkenal sesape la kan, so just duk dgn mak ayah je kat ruang menunggu....:))

jeng3....,jam 2.30pm,gate opening!
no sit, 59 means duk antare bhgn tgh plane dgn bhgn blkg...
duduk2 je....teros pamugari yg cun melecun bagi tissue refreshing kat passenger...
tp xbukak pon, syg....wahaa~
then dpt jus semue, sementara tggu dorg hntr mknn berat layan la citer CARS
giler best woo arab saudi...byk giler citer2 bombastik dlm uh...
tgah syok ni...aleh2 mak sound...katenye::

'' ieyqa....org nak pegi umrah ni...tgok ni haa video umrah, dgn org ngaji ni..tengok kartun plak die..."
hahahha, kene sejibik, padan muke!#.#
(tapi degil gak g tgok cars.....ceyt!)

well, dinner time!
mkn best nih....spegetti lauk ikan...ahahha~
then, pamugari pon serve tea n coffee....di isi penuh cwn kecil sy uh dgn tea...
dlm kpale duk pk..nak minum ke x tea ni...td kat kfc dah minum tea..kang sembelit lak...
tetibe...
plane bergoncang kuat, without any warning from pilot...ingatkan langgar awan ke ape...but plane terus brgoncang kuat, smp mknn berterabur atas lantai, pamugari duk di sit dgnt teko tea yg xtau ke mane...
dan semue penumpang menjerit allahu akbar!!!
detik cemas.....
ya Allah...dlm hati ni dah pk mcm2 dah...xdpt ke aku smp ke tanah suci-MU ya Allah...smbil turut melaungkan Allahuakbar!
hampir seminit juge bertarung....seminit mcm kejap, tp dlm tu Allah je la yg tau....
alhamdulillah...kembali tenang....tea dlm cwn i dah kosong...tumpah di baju mak...cian mak...
agaknye mmg Allah xbg i minum tea tu...=)
dulang bersepah di lantai plane...

u knoe what happen?
rupenye plane ktorg di tiup angin monsun barat daya, time tuh tgh rentas selat...
dorunk kater plane jatuh hmpir 14000 kaki ke bwh...
alhamdulillah semuenye slmt.....~





*bersambung....

Sunday, 26 June 2011

mukadimmah~

apabila manusia itu merasakan terlalu banyak dia memberi, asyik memberi memberi dan terus memberi tanpa menerima...sehingga terdetik di hatinya, bila pulak dia akan menerima??
teruskanlah memberi wahai hamba yg kerdil ini...
kerana tangan yang memberi itu lebih baik daripada yang menerima....
sedang kita manusia terlalu banyak menerima nikmat daripada Allah S.W.T. dan terlalu sedikit kita berikan pada-Nya jika dibandingkan dgn apa yg kita terima...~renungan bersama..=)

Thursday, 9 June 2011

Maksiat yang menghancurkan Kehidupan~

waahhhhh lalaa..lame giler tinggalkan blog ini!
tiada kekuatan or erti kater laen, malas la kan utk menulis blog...ehee~
xde citer menarik sgt utk dikongsikan....
Duk umah mkn tido tgok tb,wat keje umah, window shopping, kua dgn kekawann..tu  je kot...=P

tapi kali ini....ade storie best!
akhirnye, buku pemberian encek SA telah sy buka...
punye lah carik masa yang sesuai utk bace...
at last, arini bukak gak...

buku nih sebenarnye disarankan oleh seorg sahabat i di upm..
die mmg hantu buku...
tanye je buku ape, mostly semue die dah bc...
yg best part nyer die minat buku motivasi dan inspirasi...
same minat tuhhh...
so bole la borrow2 and share ilmu yg ade dgn sahabat ni, best au borak2 dgn die...hehhehe~

Tajuk buku tu ialah... "Aku Terima Nikahnya"

pergghhh, dgr tajuk mst pk...aik nak kawen dah ker???aiyok!kantoiii~
heheehe, sbnrnye buku nih bukan semestinye utk org yang dah nk kawen...
sbb isi kandungan die mmg sgt berguna au, sedikit sbyk utk dijadikan panduan bagi mereka yang sudah mule ingin mengenal cinta..=)
penulis buku ini, Hasrizal Abdul Jamil boleh kate bg i...seorg contoh khalifah Allah yg berkaliber...
beliau merupakan imam masjid di Ireland...
dan juga penceramah pgram2 di sane..
soooo, beliau ade selitkan isi2 kandungan ceramah beliau yg disampaikan mostly kpd pelajar di luar negara...kire umo2 cam i la gak...sesuai la kan utk bacaan golongan mude mudi cam i,ohoho~ prsn aje...^-^

byk isu-isu yang bole dijadikan teladan dan nasihat-nasihat berguna utk golongan remaja masa kini...
so, ade gak la godeh2 blog org laen tentang beberapa isu yg dibincangkan oleh Ustaz Hasrizal..antaranya isu maksiat....

check this out!
http://feryco.com/maksiat-yang-menghancurkan-kehidupan

Thursday, 21 April 2011

*

~jom menuju kasih-Nya~
*=)

harapan~

lelaki akan terpedaya dengan kecantikan wanita...
wanita pula akan terpedaya dgn kekacakan lelaki...
tapi apakan daya...
yang bernama manusia pasti akan terpedaya...
hasutan syaitan yang durjana...
yg kemudiannya melahirkan titik-titik dosa...

kerana manusia ini lemah...
terciptanya daripada tanah...
iman yang serapuh dedaun kering bertebaran...
tapi apakah itu mampu dijadikan alasan...
utk kita manusia terus melakukan kesilapan..

kerana ajal dan maut tidak mampu dijangka..
pasti akan menjemput tiba..
saat itu pintu taubat tidak lagi terbuka..
untuk kita manusia yang seringkali alpha..

sayu hati menangis merayu..
pada Dia yang Maha Tahu..
sesungguhnya tiada apa yang lebih bermakna..
melainkan keampunan dan pertolongan dari Allah yang Esa...

..........................................................................................

kembali aku menjejak kaki ke bumi...
meneruskan langkah yang tiada henti..
selagi nafas menghirup udara...
selagi itu aku bernyawa...
bersama sekalung harapan demi pertolongan-Nya..

kini aku punyai kekuatan...
untuk berjuang dengan cita dan impian...
sambil aku menghitung kerisauan...
masihkah hati bergelumang dosa...
kerana bahang azab-Nya dapat aku rasa...

doa dan teruskan berdoa...
bersama harapan dan cinta kepada-Nya
dan yakinlah selagi engkau di pihak yang benar...
Allah pasti sentiasa ada...
menghulurkan petunjuk dan pertolongan-Nya....~

Sunday, 20 March 2011

intErfestival putrAjayA hOt bAllOon!~




alhamdulillah..
rancang punye rancang, akhirnya dapat gak lor g tgok hot balloon...=)
tapi yang kureng syok nye hot balloon nye dah xmo keluar!!=.=
itulah akibatnye kalo pegi last day kannn, so some advice from me for those yg nak pegi festival nih taon depan, silalah pegi awal2 so dpt tgok balloon bentuk doraemon, star warz, bentuk rose....rugi3x!
jadi xde la gambarnyer dgn hot balloon tuh semue...
but at least dapat spend time together dgn kak chik & sari..
bukan senang nak keluar jumpe kwn2 i nih...
masing2 pon bz dgn fyp lah, exam lah....hoOhoO~





overall memang syokkkk lah,
pasal dpt tengok payung terjun tersangkut kat tiang lampu
pastu ramai giler paparazzi dtg amek gmbo,
peerrghhh camera dorg jangan citer r
panjang nuh lens....
punye lah i tengah syok2 amek gambo brother yg tersangkut tuh tergantung kat tiang lampu,
toleh je blakang, hamek ko camera canggih2 beratur kat belakang i...
rase famous jap mcm artis...padahal
i nih menghalang dorang nk amek gambo brother tuh..hakhak~ =P


pastu dapat tengok racing helicopter mini control (betul ke nama nih,haha)
mmg mantOppp ah dorang control...!
ade horse rider, hamster ball...
xnaek pon sbb port die x best sgt...
bajet nak naek helikopter la kan, cek2 poket mak ai tinggal rm20 jerk!
yuran nak naek nyer rm 130, tertelan air liuq i...wahahha~



paling x bole lupe gelagat ktorg bertige sibok bergambo dgn bubbles,
seryes lawak macam dak kecik ajer...alallalaaa~
semue wat muke selamba tembak bubbles pakai pistol tuh..
beli harga rm15, dpt bateri free 2 set, n air sabun 4 botol teruss,hasil menawar....=P
sangat enjoy!!=))




 minggu depan ayuh ke sg.siput!!^.^

Saturday, 19 March 2011

Seminar selesai..=))


~SA~

bismillah...
haaa, kali nih buley masuk gambo byk2,hee~
abes sude seminar intervasity biochem....xmenang pown, cume bawa pulang sijil dan kenangan abadi yg terpahat di hati bersama cosmate & kwn2....wink!~
Alhamdulillah....
kepada mak ayah,yg sentiasa doakan kejayaan i....^^
kpd encek SA yg sentiasa bagi sokongan xterkire kat i...=))
kwn2, sari, ciqa, amar yg bagi sokongan...sgt2 dihargai..muchas gracias!
cewah!mcm bg ucapan kemenangan pulak kan,=P

overall, mmg sgt happening td, gelak sane gelak sini...pastu balek kepenatan...
bukan penat apa, penat gelak je,hua!=D
n michelle dgn yuki tan present mmg meletopppss!!hehehe...
tahniah kat yunseng yg menang....dpt pendrive kingston agi,=D

jadi, entry kali nih short ajah, rest3x...wahahha...
just nak share some pics which I likes most...enjoy ajer!ngee~


sahabat sepresent,xue!=)


kaseh sayang...allalalaa~
zati majuk! comeyl ajer...hee~
smile make ur life wonderful!zati, shiro & lala~

muncung pehin paling mahal!hehehe~

deanna aweks meletupss....=P

akmal student 4 plat~

zubed cun...wink~

next year, adek masuk plak ea poster competition....hehhehe~

piqachuuu~ =D

i love dis pics mostt!sukfei a.k.a carol....nice& wonderful frens!winkkk~

kenangan bersama,=))
  






p/s::~ couldn't go to hot balloon with ya SA....we'll find d time to go nextyme k!! doakan hasil fotoshoot awk d boommm lah!=))

wokie, time to sleeeppp....gudnyte guys!~

Friday, 18 March 2011

gilak....@@

okie, nak mule dari mane ek...errr errr
sbb byk sgt mende yang jadi hari ni....sungguh kepenatan,woottt...


baeklah....hari Jumaat i kali ni dimulakan dgn bangun pagi solat subuh
pastu teros bergerak ke kelas akidah kol 830am..
kelas ganti je, tuh yg liat cikit nak pegi tuh...
tp kuatkan juga semangat,hahah....(sebab dah xboley ponteng, nnt xckup 80% attendant)
nak dijadikan cerita, punyelah semangat merancang baek aku nak study jepun time kelas akidah, muahahaha..
tp an, time dlm kelas an....
"apasal aku xleh focus study jepun nih??test jap g nih shiro weyh....=.="
sbb daya tarikan magnet ustazah punye lecture mmg kuwat...
Ustazah Fathiyah, mmg d bestlah!
serius telinga i x boley lari nak dengar jugak apa yg ustazah tgh cerita....
padahal citer tuh ada yg dah penah dgr....=))
ustazah mmg hebat...tabik salut!~

pastu, abes....
pegi pulak kelas hormon....hamek haa kena present pasai butterfly effect
tapi senang je...
yg nak tggu present Nutrition kol 3-5pm tuh yg berdebor tuh...
sbb langsung x prepare pon nak present, ape nak jadi la shiro nih....#.#
nak nak pulak kena terkejar pegi test jepon kol 5pm...
then, after present hormon barulah practice speech nutrition, cuak oOo 30% carry marks
punye la semangat pakai formal giler, touch up ckit muke dgn bedak, n wearing a bleazer
dengan basah sbb meredah hujan lebat....
semangatkan!...huhuhu~
Sekali......
Prof Bakar----> "Okie, becoz we don't have enough time, ur group(which is mine) & another 1 group postponed to monday sbb ur fren ade test...
what d neck is doin''??!? mmg terbakar...reda~
ade la tuh hikmahnya kan...hopefully my group member'll understand lor...sowi ea geng...huhuhuhu~

terus terkejar ke kelas jepon, dan menjawab soklan yg bertimbun itu dgn hati yg tenang...padahal byk tempat kosong...=.=
susah giler!!!!!!
smp rase mcm, errrgghh i nak drop subjek nih....tp relax duloOo....believe in urself dear!=))

abes je test, x pikir ape dah...terus kejar nak print poster pertandingan esok buat kali ke-2..
sebaek amoi tuh nak terima, sbb kedai dorg dah tutup tp i buat muke seposen kat situ, so husband amoi tuh kasi lor...hehehhehe, alhamdulillah...chantek dan sangat puas hati!wink~
menang x menang tuh laen cerite la kan, adat bertanding....=))
jadi malam nih, harus prepare utk presentation poster esok.....
kemudian prepare utk test akidah isnin nih + presentation nutrition + presentation akidah + test 2 hormone...
boleh x nak tempah ospital tg. Rambutan awal2??...adios~

p/s: viva final year project i, 4/4/2011 3rd speaker......
mmg.....syok....

Thursday, 17 March 2011

Poster ouh Posterr!

entry kali ini sure lor pasai poster,hahaa~
sabtu nih kan ada pertandingan Biochem Intervasity kat UKM..
*(dimana rancangan utk dating2 kat hot balloon festival terpakse dibatalkan....=.='')*
tapi xpelah, gonna meet my beshfwenz there!!hihihi...
bcoz dah lame rancg nak dtg ukm kesayangannya, tp maseh belom berpeluang....now its d tyme bebeh!~

sambung balek citer poster,haha
so setiap IPTS and IPTA especially UPM mulalah mencarik calon untuk hantar jadi wakil..
dye ada 2 categori, 2 wakil untuk oral presentation, 5 org untuk poster, which is including me...alallalaa~
pernahkah korunk terpikir...
slalu an kita nengok an,
fuisyoOo lawa nyer poster-poster teater ke program green campus ke...
skali hamek ko, kena masuk pertandingan poster la pulak! saiz A1 beyb....
kalo tertekan coma sebijik pon boley nampak...huh~
mmg ko carik nahas shiroo!!hakhak....
dah tau minggu nih bz, dgn test week,presentation agi..
yg ko pegi gatal terima offer Dr.Syahida sape suwuh....hua~
Ouh tidakkkk....sudah terlambat i nak menyesal,duish!

nasi dah jadi bubur lambuk, nak xnak kenalah i membanting tubi menyiapkannya,
Selamatlah ader encek SA i yg sudi menghulurkan bantuan n pertolongan...
nak2 plak memang kretip la orgnya kannn...no doubt,hee~
jasa anda dikenang selaluuuu...@@
toce3x!!...wink~

jadi hati berdebar2 nak pegi present sabtu nih...haishhh, gambate ne shiro-san!!^.^

p/s:: xbuley nak upload gambo posternya utk tayang menayang,hahaa..terlalu beso saiznye....^.^''

Tuesday, 15 March 2011

4ayesha: Tsunami di Jepun Termaktub di dalam Al-Quran

4ayesha: Tsunami di Jepun Termaktub di dalam Al-Quran

*pAgi sELasA yg AmAn......fuiyOOo*

jam loceng dah bising2 suruh bangun subuh...
tapi keliatan badan melanda...huaa~
bangun jugak la dgn muke mamai, capai towel get shower..
after subuh...
pperrghh, dgn burung nyanyi2 riang kat luar jendela,
tetibe termenung jap,
nape ek...terasa aman giler seyh ??!=D
pasal xpayah nak terkejar2 g lab lagi,hakhakhak~
alhamdulillah...


smlm pon bru received god news, yg bacteria yg i bela sepnjg 2 sem nih
tuh yg hapie kegirangan uh...ceyt!
nak tau namenya??hehhee~
anak angkat kesayangan i nih, dari genus Enterobacter cloacae.
sedap kan sedap kan nama dye!
epie x terkire mcm dpt anak plak...heehehhee~
xdpt anak kucing parsi, dpt anak bacteria pon jadilah,
yg penting, harap2 final project i dpt score A, amin.........:))
*6 kredit tuhhhh, matilah kalo xdpt A*

Monday, 14 March 2011

*hOyeAy!!!*

Bismillahirahmanirahim pembuka bicara~

*WELCOME*
alhamdulillah...dengan rasminya, saya suda ader blog baru,hahahhaha!
lebih simple, lebih matang, lebih.....lebih kpd diri i sendiri lor..
apasal??
sbb blog lama i yg berbunge2 dulu,carterpillarz lagik namenye---> adelah testing permulaan..
almaklum la xpenah2 ade blog...maen hentam seromo jek letak name,
so kali nih, ''coretan shiro''...coretan dari bahase melayu, nick name i pon tercoret skali,jadi sunguh puas hati,ceyt!~

gambo beso kat sebelah nih, bukan awek cun tapi pekenalkan,me...
nama mak ayah bagi Shahirah Atiqah Osman..nick name Shiro,hee~bukan shiro shinchan ea..^^''
*nih je yg sempat godeh dlm folder, maleh nk carik yg laen so pick ajer,ahahha...padahal saje je kan nk tayang gambo pakai shawl kunun,ngaa*

blog inih diciptakan utk mencoret segala apa yg mau dicoretkan oleh i mengikut kretiviti,cara,n al-kisah tentang Shiro....oleh yg demikian, i wanna say sorry tau andai ade yg terlanjur bahase terase yer...*=)
yang baek dijadikan teladan, yang buruk tuh bolehlah bawa utk buang jejauhhh..peace!*sambil tunjuk gigi*