hehOo!!^^

::it's ALL abOut LIFE:: as life is toO shOrt to fOrget Our prEciOus mOments, lets stOrie mOrie then! (^-^)

Monday, 15 August 2011

berbaik sangka!=)

pinjam gambar mamat ni main boxing,ahahha

Bismillahirahmanirahim...:)


hari ni plan lepak umah ciqa main game Wii...giler syok!!
kepenatan nih main golf, archery, hiking, bowling dll dengan penuh semangat...
sampai gelak menangis tuu, dahsyat!!aahahha..

seryesly lagi best dari playstation ouh...
terbaik punya, kalau main kuda, dengan kita kita skali kena melompat konon2 cam naik kuda betul la,...=P
have a lot of fun after penat giler balik kerja td, thanx ciqa!!!><

ok, back to our topic..
berbaik sangka ni adalah salah satu sifat terpuji yang di tuntut dalam Islam,.
subahanallah..
disebabkan keadaan dan masa,


serta muhasabah diri yang semakin berkurang,
i terlupa tentang nilai berbaik sangka..
astagfirullahalazim,...

tahu tak,
berbaik sangka ni memang banyak kelebihannya
salah satunya hati kita akan tenang,
jiwa jadi tenteram,
dan hidup sentiasa happy!(^-^)

dan disebabkan i tak berbaik sangka la,
i jadi cam tak berapa nak tenang la berbandaing orang lain yang tenang..
sebelum ni,
semua alasan i anggap hanyalah demi untuk menutup kesalahan..
segala penjelasan hanyalah sebagai putar belit cerita yang mempermainkan perasaan i..
orang yang i agungkan kat kawan2 kerana sifatnya yang menghormati wanita dan Islam
rupanya hanyalah propaganda untuk menutup kesalahannya,
nak menguji kita kononnya...
itulah tanggapan i pada orang lain...
hah, kan dah tak tenang, padan muka..=)

jadi,
tak salah rasanya kalau i perbetulkan diri dan mula bersangka baik kan3 ^^
supaya hati kembali tenang..
dan hidup kembali ceria...yeayyyy!!

apa pun orang nak cakap pasal kita,
itu hak mereka...
nak kata kita ni penguin ke, arnab ke, anjing ke erkk??!
nak kata baik ke, nak kata buruk ke pasal kita
bersabar je...yang penting orang tu gembira...
Allah tu kan Maha Mengetahui.. =))


kita hanya perlu teruskan berbaik sangka...
satu hari nanti kita akan sedari kesilapan kita..
mungkin dulu kita cetek pengalaman,
mungkin sekarang kita buta dek mainan perasaan..
lalu tersungkur di pertengahan jalan..
tapi akan datang pasti kita akan celik pengetahuan..
sedar akan kesilapan diri ini...dan
berdiri teguh meneruskan kehidupan
menjadi insan yang lebih baik dari semalam..

sekian saja,
nak sambung main game tennis pulak!
even penat giler main game ni, kerah tenaga ni, tapi best wooo untuk hilangkan tekanan minda, cewah!hehhehe

wassalam

No comments:

Post a Comment